Авторемонт+

5 загальних ознак несправності паливного насоса (бензонасоса)

Паливний насос – це пристрій, який переміщує паливо з бензобака в двигун, подаючи його під постійним тиском, щоб забезпечити безперебійну роботу двигуна. Залежно від віку вашого автомобіля, у вас може бути механічний або електронний паливний насос.

У механічних насосах діафрагма, встановлена ​​зовні паливного бака, розширюється і стискається, створюючи систему низького тиску, яка витісняє паливо з бака та двигун.
Електронні насоси зазвичай розташовані всередині паливного бака і використовують електромагнітні двигуни для примусової подачі палива в двигун при високому тиску. Механічні насоси зазвичай зустрічаються в автомобілях, які використовують карбюратори, а електронні насоси зазвичай використовуються із системами упорскування палива.
Оскільки механічні насоси керуються безпосередньо рухом двигуна та містять мало рухомих частин, вони, як правило, надійні та відносно легко діагностуються та фіксуються. Більшість проблем з механічними насосами відбуваються, коли діафрагма пошкоджена.
Електронні насоси пов’язані з електронними системами управління і містять кілька частин, що рухаються. Через цю підвищену складність, ці типи насосів більш схильні до відмови. Будь-яка частина може призвести до несправності та викликати проблеми з паливним насосом.
Докладніше про пристрій паливного насоса читайте у нашій іншій статті.
Ознаки несправності паливного насосу
Хоча механічні та електронні насоси працюють за різними принципами, симптоми відмови схожі для обох типів насосів. Якщо ви помітили будь-які загальні ознаки несправності паливного насоса під час руху, вам може знадобитися огляд та заміна паливного насоса.
1. У вас може виникнути проблема з відмовою паливного насоса, якщо ваш автомобіль смикається на високих швидкостях
Якщо ви їдете на швидкості і помічаєте, що двигун смикається, або автомобіль рухається ривками, у вас може бути несправний паливний насос. Ця проблема виникає, коли паливний насос не може забезпечити плавний потік палива до двигуна. Періодично двигун отримує тільки повітря, в той час, як очікував отримати паливо. Це переривання потоку палива змушує двигун пропускати кілька силових ударів, змушуючи робити ривки.
На ранніх стадіях відмови цей симптом несправності бензонасоса може продовжуватися протягом хвилини або близько того, перш ніж двигун повернеться до нормальної роботи. Деякі водії можуть плутати цей знак із «ефектом брудного газу», але сучасні стандарти палива роблять паливний насос ймовірнішою причиною.
2. Паливний насос може бути несправним, якщо ви втрачаєте потужність при прискоренні
Якщо ви помітите, що автомобіль часто втрачає потужність, коли ви намагаєтеся прискоритися з зупинки, це ще одна ознака, що паливний насос може бути несправний. Прискорення вимагає більше палива, змушуючи бензонасос працювати більше. Якщо насос несправний, він може не впоратися з цим підвищеним попитом, виснажуючи двигун. Якщо ваша машина діє так, ніби вона ось-ось заглухне, вам може знадобитися огляд вашого насоса.
3. Втрата потужності під час підйому або буксирування вантажу
Деякі види їзди, такі як підйом схилом або буксирування вантажу, створюють додаткове навантаження на ваш двигун і вимагають більше палива для досягнення тієї ж продуктивності. Ці складні ситуації підвищують навантаження на ваш насос. При виявленні проблем у зношеному насосі він не може підтримувати постійний потік палива в двигун, що призводить до втрати потужності.
5. Відмова паливного насоса може стати причиною, через яку двигун не запуститься
Якщо ви ігноруєте всі інші симптоми та ознаки несправного паливного насоса, він, зрештою, повністю перестане працювати. Як тільки ваш паливний насос остаточно помре, паливо не надійде у двигун. Коли ви спробуєте запустити свій автомобіль, почуєте лише як стартер крутитися, але без палива двигун не зможе працювати. Звичайно, можуть бути інші пояснення, що ваш двигун не запускається.
Щоб переконатися, що паливний насос вийшов з ладу, перевірте тиск у системі подачі палива за допомогою манометра. Якщо він показує нуль, то ваш насос, швидше за все, мертвий. Ви також можете перевірити коробку запобіжників автомобіля. Запобіжник паливного насоса, що перегорів, — ще один ймовірний симптом несправного насоса.