Авторемонт+

Як промити радіатор у домашніх умовах?

Будь-який справний радіатор охолоджує двигун автомобіля за рахунок циркуляції мастильно-охолоджуючої рідини (антифриз/тосол) його трубами і каналами. Дуже важливо не допускати засмічення радіатора. Фахівці рекомендується чистити та заправляти радіатор кожні шість місяців. Очистити радіатор зовсім не складно, але перед цим краще одягніть щось зі старого гардеробу, що не шкода забруднити, також приберіть дітей і тварин з робочої зони. Де б ви не чистили радіатор, дуже важливо, щоб він був охолоджений. Нижче додається покрокова інструкція, як промити радіатор двигуна в домашніх умовах.

Покрокова інструкція, як промити радіатор в домашніх умовах
Крок 1: злийте мастильно-охолоджувальну рідину з радіатора. Розташуйте автомобіль на рівній місцевості, вимкніть обігрівач, а потім заглушіть двигун. Переконайтеся, що машину поставили на запасний гальмо, увімкніть режим «паркінг» або поставте автомобіль на передачу, якщо у вас механічна коробка передач.
Розмістіть тару під заглушкою радіатора, в неї зливатиметься антифриз і промивна рідина. Потім відкрийте заглушку. Злийте охолоджувальну рідину. Якщо у вас є заглушка на блоці двигуна, то відкрийте її, щоб повністю злити рідину. Після цього закрийте заглушки.
Крок 2: Заповніть радіатор очищувачем. Щоб видалити забруднення та промити радіатор, вам необхідно залити засіб для чищення. Змішайте його з водою у пропорціях, передбачених виробником.
Крок 3: заведіть машину, увімкніть обігрівач. Тепер вам слід завести двигун і включити обігрівач на повну потужність. Виконайте вказівки виробника на етикетці очищувача, щоб знати необхідний відрізок часу для очищення радіатора.
Крок 4: злийте очисник із радіатора. Після увімкнення обігрівача на необхідний відрізок часу знову охолодіть двигун. Розмістіть тару під заглушками, відкрийте їх та злийте засіб для очищення.
Крок 5: залийте воду в радіатор та повторіть дії. Щоб повністю видалити очищувач із радіатора, вам потрібно повторити кроки 2-4, але цього разу залийте у радіатор лише воду. Знову заведіть машину, увімкніть обігрівач, охолодіть двигун, злийте залишки очисника, відкривши заглушки.
Крок 6: наповніть радіатор мастильно-охолоджувальною рідиною/антифризом. Завжди уточнюйте у посібнику користувача автомобілем пропорції для розведення антифризу водою. Переконавшись, що всі заглушки закриті, наповніть радіатор охолоджувальною рідиною та водою у пропорції 50/50 до необхідного рівня, зазвичай вказаного на радіаторі.
Крок 7: заведіть двигун, увімкніть обігрівач. Заведіть двигун та увімкніть обігрівач на середню потужність. Потім увімкніть на повну потужність. Це сприятиме розподілу охолоджуючої рідини по всій системі. Перевірте, чи немає витоку. Перевірте рівень рідини, що охолоджує, і при необхідності долийте до потрібного рівня. Тепер очищення радіатора двигуна закінчено і ви можете керувати машиною у звичайному режимі.
Крок 8: протестуйте автомобіль. Через кілька днів звичайного користування автомобілем перевірте концентрацію рідини, що охолоджує, за допомогою гідрометра або тестових смужок. У разі несправності усуньте проблему.