Огляд автомобілів

Огляд Smart Fortwo

Автомобіль Smart Fortwo – це мікролітражний двомісний автомобіль у кузові купе, який був уперше представлений британською компанією Smart GmbH (дочірня компанія Daimler AG) на паризькому автосалоні у 1998 році. Назва автомобіля “Fortwo” походить від словосполучення “For Two”, що в перекладі російською означає “Для двох”. В даний час моделі такого класу звуться «City Coupe» («міське купе»). До цього часу було представлено вже два покоління цієї моделі.

Першими, хто взявся за створення такого купе, була компанія Mercedes, яка випустила Mercedes A-class, але проект був не успішним, оскільки безпека цього автомобіля залишала бажати кращого (в основному це стосувалося результатів тестів на стабільність управління в екстрених ситуаціях). У цей час компанія Smart вирішила зайнятися цим проектом, в результаті автомобіль був повністю переглянутий і отримав дорогі поліпшення, які торкнулися конструкції кузова, керованості та технічного оснащення автомобіля. Однак початкові продажі були значно меншими, ніж планувалося. Обсяги виробництва довелося скоротити з 200 до 80 тисяч автомобілів на рік, що було досить важко для нової компанії з лише однією моделлю, що випускається. Що стосується самої конструкції, то в основі лежить тверда сталева рама під назвою «Tridion», яка оточує та захищає пасажирів, визначаючи форму автомобіля та дизайн. На неї кріпляться пластикові кузовні панелі, які можна без особливих проблем міняти. Колісна база автомобілів Smart Fortwo першого покоління складала 1810 мм, довжина – 2500 мм, ширина – 1510 мм, а висота – 1500 мм.

Спочатку модель Smart Fortwo була представлена в комплектації з бензиновим трициліндровим турбованим двигуном об’ємом 0.6 літра, потужність якого становила 50 к.с., але після першого рестайлінгу він був замінений на подібний мотор об’ємом 0.7 літра потужністю 61 к.с.. Пізніше купе було представлено вже з турбованим дизельним силовим агрегатом об’ємом 0.8 літра і потужністю 40 к.с. Всі двигуни розташовувалися ззаду. У парі із двигуном працювала 6-ступінчаста напівавтоматична коробка передач.

У 2000 році автомобіль Smart Fortwo став випускатися в кузові типу тарга зі знімними панелями даху.

10 листопада 2006 року компанією Smart було представлено друге покоління автомобіля Smart Fortwo, яке включало нову конструкцію рами, оновлені зовнішні елементи (фари, і деякі кузовні панелі), а також нове технічне оснащення. Трохи збільшились і розміри автомобіля. Колісна база тепер становить 1870 мм, довжина – 2690 мм, ширина – 1560 мм, а висота – 1540 мм.

Що стосується двигуна, то тут став встановлюватися трициліндровий бензиновий силовий агрегат об’ємом 1 літр, який може бути оснащений турбіною. Потужність турбованої версії складає 71 к.с. Трансмісія також напівавтоматична, але вже п’ятиступінчаста.

Варто відзначити, що в 2002 році була випущена обмежена серія Smart Fortwo з відкритим верхом під назвою Crossblade. У цій версії крім даху не було також вітрового скла та дверей.

У 2005 році у Франкфурті була представлена чергова версія в кузові кабріолет під назвою Crosstown, у якої було складне вітрове скло, проте про подальшу долю цієї модифікації виробники поки нічого не повідомляли.

У 2007 році на автосалоні у Франкфурті була представлена версія Fortwo з гібридним приводом, продаж якої стартував уже в жовтні 2007 року.

Виробництво моделі Smart Fortwo продовжується і зараз. Відомо, що в даний час у Лондоні ведуться тести нової версії Fortwo з електродвигуном потужністю 41 к.с. Заряд акумулятора дозволить проїхати 116 км, а повне заряджання займатиме близько 8 годин. Поява у продажу нової моделі очікується у 2010 році.